Wednesday, May 4, 2011

Fakta Menarik pasal SELESEMA!! Bace wehh


Assalamualaikum korang!!!!

Hmmm....ni jaja curi masa jap, pasni nak gi basuh beyakkk adik... apakan daya, hanya jaja anak yang terTUA sekali yang tinggal di rumah..kalau kak ada kan best, leh pass je suruh dia basuh.... Huwaaaaaa.... sentap tak??

(T_T)

Hari ni nak story mory pasal...ermmm.....hmmmm.....uhukuhuk......ehekehek.............haaa!!!

jap..jap...sebelum tu...nak tanya.. BETUL KE RAQIB AF9 DAH KENA SINGKIR??? macam tak percaya je..suara dia best pe kalau nak dibandingkan dengan NERA CUTE tu kan.... Tu la, jaja suruh undi raqib tak nak...huh.. *tetiba jek

OK...settle pasal tu..

Ni nak bagi taw pasal FAKTA sikit...nak tunjuk ni blog berilmu la konon..cesss..tapi ntah betul ke tidak, ni sumber dari internet..

Sape-sape yang baca, sila komen, kalau tak, jaja kejar korang dengan batang penyapu siap dengan penyodok skali...nak???? hahahahahahahahaha
(dengan muka yang jahat macam tetttttttttt)

Korang tau tak yang :-

  • Orang dewasa/perempuan & lelaki biasanya diserang selesema dua hingga empat kali setahun
  • Sepuluh ekor virus sudah cukup untuk memulakan virus selesema (diorang ni binatang eh?)
  • Partikel yang tersembur semasa bersin berkelajuan 165 km sejam dan boleh mencapai 4 meter jauhnya..(bleh masuk lompat jauh ni, ada bakat)

  • Selesema tidak menyebabkan demam kecuali pada kanak-kanak/baby/budak kecik
  • Terdedah pada cuaca sejuk tidak meningkatkan risiko diserang selesema tetapi menyebabkan kepenatan dan stress (korang hibernasi je la time ni, pe susah)
  • Selesema tidak boleh diubati dengan antibiotik kerana ia bukan berpunca dari bakteria..
Fuhh..penat menyalin artikel...kehkehkeh...
Bila baca pasal selesema ni, tiba-tiba je jaja tarik dan hembus nafas banyak kali sebab nak test selesema ke tak. Korang ada terbuat tak?? ni permainan psikologi tau.. (bab reka, memang no 1)

So kawan-kawan, bersyukurlah sebab kita masih diberi kesihatan yang sihat dan pancaindera yang sempurna, jangan gunakan mereka ke jalan yang salah. Kelak nanti kita juga yang menyesal..
Menyesal kemudian tiada gunanya lagi melainkan bertaubat kerana Allah.. Berhati-hatilah dalam apa jua yang kita lakukan...


=)

Ni plak fakta menarik pasal JEANS...sila klik...hek3

p/s : eja sebenar ape ek? SELESEMA ke? SELSEMA? kau ni jaja, buat malu orang melayu je, eja pun tak tau.....


Salam SERIBU kali sayang JAJA
           

12 comments:

Fakrul Airul said...

entah pndai ke x jaja bsuh berak adik,,,,, hahaha :)

Izyan Masri said...

KALAU K.YAN BUKAN 2,3 KALI SETAHUN.NAK DEKAT HARI2 KENA SELESEMA.KIHKIH :D

qucachahir said...

ouh..laju nye selesema itu..! hehe ;)
info yang bagus..

Misz Jenny said...

Fakrul :

ehh, see the leg r..kih

Misz Jenny said...

Kak Yan :
uihhh...
tanak kawan r camni..

virus...virus...

lalala

Misz Jenny said...

qucachahir :

siyes susah nak taip nama cik Q..

leh masuk lumba lari jugakk

qucachahir said...

ha??.. hehe.. ramai dah kate gitu..
ramai jugak yang berlari.. hihi

Misz Jenny said...

cik Q :

tu la pasal..mintak izin tulis CIK Q dah r...

qucachahir said...

oke..orait jew jenny ;)
sodap panggilan tue.. hehe

Misz Jenny said...

cik Q :

yea!! mkaseh

misz molecule said...

jaja ni jual jeans ke??

asyik promote jeans je

Misz Jenny said...

misz M :

kih3..a'ah jual jeans ni..

dua singgit..dua singgit..
lelong!!