Saturday, April 30, 2011

Segmen : Aku Mengenali Blogger/Kawan


Setelah di tag oleh empunya blog SUKASUKI....maka secara fast and furious, jaja pun update lagi blog untuk hari ni... *korang prasan tak yang jaja post lebih dari satu entri sehari? haihhh...

Sebenarnya dah berjanggut tak kena TAG, tu yang eksaited melampau ni.. heeee 

(^_^)

lempang nak??

Segmen ni, macam nak kenal blogger la, eh eh eh, bukan macam tapi memang..hahahaha...

Ni soalan-soalannya :

  1. Nama korang beserta dengan umur, status pendidikan, url blog dan nama blog
  2. Sejak bila korang menceburi dunia blog dan sebab yg menyebabkan korang join dunia blog?
  3. Apa pengisian di entry yg korang buat di blog korang?
  4. Kongsikan group blogger yg telah korang join dan fan page blog korang kalau korang ada.
  5. Kongsikan perkara - perkara yg korang rasa menjadi satu perkara yg tidak wajar dilakukan dlm blog korang.. cth mcm lagu dgn autoplay ke...
  6. Korang mahukan blog korang lebih............................
  7. Komuniti blogger.....................
  8. Nasihat atau tips-tips yg ingin dikongsi dgn blogger lain..
  9. Apa yg korang mahukan dari sesuatu blog tu supaya korang akan follow mereka?
  10. Pendapat korang tentang blog aku...

Jaja tak follow pun blog TUAN PUNYA SOKLAN NI... hikhikhik.. aci halal je la ek?

Ehem..ehem...nama jaja ialah JAJA...sengal punye budak.. takdelah, nama Jaja ialah NURUL JANNAH. Sekarang ni umur masih muda... dah nak masuk 18 bulan september ni, yela i know, budak berhingus melelehhh... now, dah dapat matrik Kedah..sape duk sane?? tapi nak tunggu UPU dulu dan juga result interview mara.. mana tau, ada rezeki, leh wat A-level pi India.. Ganbatte!!! Nama blog ni ialah Sometimes Life can Be so Hard, http://www.alwayzbeyourself.blogspot.com/

Jaja dah aktif berbelog sejak July 2009, tapi masa tu guna link lain, tapi belom delete2 lagi blog tu. Mula-mula jaja join sebab rase nak luah blake sume rasa hati dalam tuh, diari bergerak la tononn.. tapi bila dah ramai followers (cehh, 80 pun tak sampai) nak luah lebih-lebih pun takut jugak. karang tersalah faham..
MAMPUS GUAA...

Pengisian blog ini penuh dengan cerita-ceritu diriku. Fakta, info tu sangatlah kurang di sini. Sesungguhnya di sini, jaja hanya ingin menjadi diri sendiri. Alwayzbeyourself.blogspot.com
*Ehh, terletak link blog sendiri lak...hehehe

Jaja belum join lagi group blogger sebab banyakkkk sangat, taktau nak pilih yang mana. korang kasik suggestion boleh?

Hmm,,perkara yang tidak wajar dalam blog ini ialah...ape ek?? Haa! susunan widget tu macam tak teratur sikit sebab jaja tak gheti nak susun. Ampun mak abah.. Erkk??
Korang yang baca blog ni, apa yang korang tak pueh hati...ce kabo ce kabo..

Jaja mahukan blog ini lebih matang dan cara menulis lebih menarik, taknak jadik syok sendirikk, malu denn

Komuniti blogger ialah satu usaha murni untuk menyatukan semua blogger-blogger di Malaysia.. muahaha

Tang follow-follow ni, jaja prefer untuk follow mereka-meraka yang selalu buat entri yang pergh untuk dibaca, sebab jaja ni suka mengomen entri korang..tak caye? bukak bijik mata besar-besar, dan bace ada tak jaja komen?? haaaa!! tapi bukan sume la...hikhikhik.....

Pendapat tentang blog ni, jaja komen blog sukasuki dah laa ek...sebab jaja tak follow tukang buat soklan ni..
Sejak ku mengenalimu, ecece..mengade-ngade plak... blog sukasuki ni dah ok, cun lagi.. pastu berhemah, takla berat sangat..so senang nak menyelinap masuk.. ok, kasik cadbury satu!! kehkehkeh....

Sampai sini aje..jaja nak tag follower yang tak sempat lagi nak berkenalan nihh..

Nurul Ezra
AmieraHilton
Dania Suhaimi

Izyan Masri (soklan last je untuk kakyan...wahaha)

*tang komen blog ni tu, soklan last tu...ikut sukahati korang la nak komen blog jaja ataupun Tuan Empunya Soklan NI


Salam SERIBU kali sayang JAJA
           

IZYAN MASRI FIRST RANDOM GIVEAWAY...

Assalamualaikum semua...apa habaq? baik nohh.... cehh, bajet orang utara la plak, hihihi..

Ni sebenarnya, nak join TU...alaaa, yang kat atas TU..ce bace ape TU... tajuk tu lahh...
k, dah...takmau merapu-rapu hari ni, just be serious..ececee...




Kak Izyan Masri, ini bukan entri bodek-membodek untuk membolot hadiah Tempat 1, 2 dan 3..
tapi ini ialah fakta... (-_-)

Kenapa Blog dia best?

Jaja buat jadik karangan la ek..korang bace r
tapi tade perenggan r, sebab karangan ni tanak hantar kat cekgu..

 dia ni best sebab, banyak merapu-rapi tapi at the ending of the story tu macam ada pengajaran daripada entri yang telah ditulis tu..kiranya bleh jugak menyedarkan budak hingusan meleleh-leleh seperti jaja ni supaya menjadi lebih baik. Berhijrah itu kan bagus, ye tak kawan-kawan? Angguk cepatttt!! hahaha

Di samping itu, (amboi..ciap ada penanda wacana lagi) blog dia ni syok nak bace walaupun panjanggg aje entri tu..sebab dia menulis dari hati.. Dari mata turun ke hati, dari hati turun ke kaki... Erkk?? Banyak jugak ayat dia yang perghhh tahappp..kalah cikgu sastera.. Ops, terlebih sudah..

Blogger ni pun tak mungkir janji sebab dia dah janji aritu nak buat Giveaway kalau followers bertambah-tambah-tambah-tambah smpai seribu kot, tapi kali ni awal kot coz tadi jaja tengok tak sampai seribu lagi..on the wayy.. minah ni bakal popular r suatu hari nanti.. blanje kfc tau, jangan lupe!!

Next, because she is beautiful and hardworking. Tang lawa tu toksah nak kate r, memang sejak beranak tu cun melecun dah. kalau tak caye, terjah r blog NI.. Rajin juga orangnyer kerana kuat blogwalking dan menjaga dak rabbit serta aktiviti bisnes. Nak kata dah tua, muda lagi.. tapi dh rajin cenggini.. bagus..bagus...bagus.. Thumbs up!

Lagi ape ek...dah kering kontang idea hakuuuu.. Wahai blogger Izyan Masri, nanti........
*pilihlah saya jadik pemenang...tanak duit, nak makanan..hahaha

Sampai sini je kot, ternoktahlah entri jaja untuk kali ini...jaja menyeru kepada semua supaya tidak join Giveaway ini sebab jaja nak MENANG... kejam giler..tapi dah dalam syarat kena tag 2 orang...sooo

Jadi, mangsa seterusnya ialah :-

Ama Lin
Angkasa (yang ni kalu tak tag pun memang konfem dia join)

Kalau nak join...sila klik INI



Salam SERIBU kali sayang JAJA
           

Friday, April 29, 2011

Kenapa perlu bandingkan negeri??


tanak cite panjang-panjang..korang bace sendiri blog NI..
jaja yang bukan anak kelantan pun rase gerammm jugak tau..tak patut buat camni..
kalau nak marah, marah je direct kat orang tu..takyah r bagi satu negeri marah..
karang ada pulak yang kena teetttttt.....grrr..

dekat akhir-akhir tu, tulis takde niat nak menghina, tapi secara jelas dan nyata dah hina puas-puas kat atas tu..
cakap terbeli-belit macam ular..aiyoo..
hidup berbelog ni takmaulaa gado-gado..cam budak kecik aje...

dah-dah la tu buat macam ni.... :(


Salam SERIBU kali sayang JAJA
           

Di tepi pantai yang Indah...tarakucaca...


Assalamualaikum wbt. dan selamat pagi, tengah hari dan malam untuk semua...cehh, semua waktu kau letak, hahaha.. first thing yang korang kena patuhi ialah, JANGAN LANGGAR LAMPU MERAH! sebab tadi jaja secara tak tersengaja telah teetttttt lampu merah, nasib bek la polis takde, kalau tak, melayang lesen P i nimm...back to the story now :-)


Kelmarin adalah antara hari yang paling BEST, GEMPAK habis sebab kitorang pi jenjalan cari pantai.. nak berdating dengan penyu la kononnya..lalala...

tapi misi utama ialah mencari SOTONG TELUP CEPUNG, eh eh eh, selalu je salah sebut.. ubah balik, nak cari SOTONG CELUP TEPUNG.. memang enak, lazat, perghh sebab jaja dah makan sebanyak 3 pinggan, nak kasik makan cepat je coz takut orang lain sambar dulu...rugilaa i nanti.. hidup ini kena teruskan dengan memakan SOTONG..yeahhhh..erk? tetibe je... (=_=)






(mereka-mereka ni memang kuat makannnn!!!)


bila dah kenyang, perut fool full, muka jaja pun jadik comel macam ni

(*__*)     

-comel ke?

jaja paling suka naik kete berekzos sport, tapi yang ni kawan drivekan , aci tekan minyak je, vrooomm vrooom, sume tengok... rase macam artis pun ada sampaikan nak lambai gaya USop Wilcha kat sume yang melihat.. nak buat camne, ekzos tu memang mengeluarkan bunyik yang KUAT!!!  




 kete nilah....HEBAT PUNYER! vroooommmmmm.....

jaja sempoi je,takde bergaya-gaya la.. tepi jaja tu si driver kecik....hehehe



tapi malangya, bad luck, kete yang direnovate menjadi SPORTY tu tak boleh di'start' enjinnya time kami nak balik, huwaaaaa... ni la padahnye bila terlalu bangga diri bila naik kete hebat tu, ciap hon banyak-banyak kali lagi tau sebelum ni.. konon nak tunjuk kete sport ni cool.... *sedihhh

Nasib baik la yang join ni ada 3 bijik kete, 1 rosak, ada 2 lagi.. so kete rosak tu dibiarkan disitu, tunggu pomen datang ambik kot. kami pun pulang la dengan perasaan hepi walaupun ada sikit kehambaran menampar pipi...cehh, ayat cam budak amik sastera je...



ADEGAN MERATAPI KERETA YANG ROSAK
video


Tamat.....

p/s : cik Alia Delaila (the driver)sila jangan marah..heeee



Salam SERIBU kali sayang JAJA
           

Wednesday, April 27, 2011

Pengalaman duduk dalam jail..


jom....hari ini kita melayari masa silam..nak tak? alaaa, boleh laaa..eh? kita kan kawannnnn...

(^_^)

masa dipenjara kat hostel dulu, macam-macam experiment experience yang kita dah rasa kan? yang tak duduk asrama, sila duduk diam-diam, jangan nakal ok!

CERITA PERTAMA

First-first masuk dalam asrama, mesti la ada sesi suai kenal antara senior dengan junior, so kami si junior ni terhegeh-hegeh tawaf satu floor (F1 dan F2 floor sama dulu, tp sekarang dah mix sume). Bila sampai je depan dorm senior, tangan dah terketar-ketar macam parkinson pun ada, tapi tabahkan diri, masuk jugak dorm tu, kalau tak kena hentam   sound dengan senior ni, depa bukan boleh buat mainnnn....

dipendekkan cerita la, jaja kena ragging nyanyi dulu, baru boleh ice-breaking dengan depa.

Ada sekor anak tupa, atah jula mokte
kudung eko perut lapa
jale cari make
jale cari make
lalalala......


inilah tupa = tupai



tapi yang sedihnya, lagu tu tak sempat nak habiskan sebab tiba-tiba terasa sebakkkk....
huwaaaaa...jaja pun menitiskan airmata, ala, budak F1 je pun, memang la manja, hidung berhingus meleleh-leleh lagi tau. bila senior buat macam tu, rasa nak sepak marah pun ada..muahaha..tapi sebenarnya dari situ la ukhuwah hebat terjalin. hebat ke??

CERITA KEDUA

Yang ni masa nak pergi makan kat Dewan Makan pulak..sesetengah sekolah panggil DEMA, DM tapi disebabkan kami warga sekolah yang rajin, kami menyebut panggilan panjang iaitu DEWANG MAKANG. yeahhh! martabatkan huruf G!! Time nak pergi makan ni, junior biasa beratur awal-awal, kadang-kadang awal satu jam takpun 30 minit sebelum DM bukak. tapi datang la awal macam mana pun, senior-senior tetap cross korang..
Arghhh..tension kan? tension kan? dahlah masa datang tu, siap cakap lagi "Dik, sini memang tempat akak, akak dah cop dari tadiiiiiii lagi'.. Banyak cantekk muka kau, aku letih-letih berdiri macam askar kat sini kau sonang-sonang je nak lintas aku, mane boleh!!!tapi tu sume dalam hati je..mana berani woooo! tak pasal-pasal lak aku kena tempeleng...


CERITA KETIGA

Masa minggu merapatkan silaturrahim, memang la enjoy untuk si senior, tapi tak bagi budak hingusan macam kami..huwaaaaaaaaaaaaa.....

sekali lagi jaja kena nyanyi...kenapa mesti jaja? asal nyanyi je jaja, asal jaja je nyanyi... nak kata suara sedap macam Dato' Siti...nauzubillah laa..memang tak, konfem! Pada hari yang indah itu, tiba-tiba menjadi mendung sebab jaja....hikhikhik..suruh sangat aku nyanyi, padan muke!
lagu bertuah yang dipilih ialah........jeng...jeng.....jeng....memang lawak sangat lagu ni.. budak 5 tahun pun bleh nyanyi..

*
*
*
*
*
*
*


*
*
*
*
*
*
*

tadaaaa!!!




'Twinkle-twinkle little star,
How I wonder what you are,
Up above the world so high,
Like a diamond in the sky.............'

gilakkkk!!! malu beb, tutup muka dengan topeng power rangers r macam nih...
jaja nyanyi lagu tu dengan gaya-gaya yang cute la kot, sebab tu sume tepuk tangan...hahahaha...
*kawan yang ingatkan balik kenangan ni...haduihhhh...blushinggg


nak sambung lagi..tapi...macam lawak la pulak...keh3..
sampai sini dulu....


korang mesti ada pengalaman jugak...ce cite ce cite....excited nak taw nihhhhh

-0h ye, kakak jaja ucap tenkiu sebab wish besday dia....klik SINI untuk tengok komen dia..





Salam SERIBU kali sayang JAJA
           

TESTING USING WINDOWS LiVE WRITER(WLW)

teettt…ello?? test one two three? chekcheck rockrock…anybody home?
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

adakah post jaja ini menjadi? ehhh…baru tau, nak update blog pun buleh guna benda ni ek..
jakun betul jaja nih..malu…malu.. Sape kat sini yang dah guna Windows Live Writer? Maju arh korang. Salute!
sape-sape yang belum try, cuba r sekali..banyak kali pun takpe..hehehe
hebat r menatam benda nih!!! jakun lagi..aiyokkkkkk…

*entri pendek ni bagus jugak..jimat masa korang nak baca.. ye tak? hahaha

Salam SERIBU kali sayang JAJA
           

Tuesday, April 26, 2011

My experience during the interview day...hehe

Kisah ini berlaku 1 hari lepas...dimana jaja telah disepak terajang, dihentak, dihentam bertubi-tubi..
tanpa belas kasihan oleh mereka.. nasib baik ada peneman selawat, buleh jugak tenangkan hati yang berkecamuk macam puzzle yang kucar kacir sekali susunannya....

siapa yang menghentamku? nak tau? saksikanlah sambungannya di TV 10..hekhekhek..
dah...dah..dah..enough is enough, kembali serius.

(=_+)





elakkan muka camni...bahayeeee...

Kelmarin, hari isnin, jaja telah dihentam dengan satu soklan yang sederhana levelnya oleh makcik pakcik (the interviewers). Nama pun agak NERVOUS kan, so jawapan bagi soklan tu agak merapu-rapi sikit la. Tapi, ada satu tips, walaupun kadang-kadang jawapan tu tersasar ke jalan yang salah, tunjukkan muka yakin, yang anda memang jawab dengan bersungguh-sungguh.(saya kunci lirik itu, yeahhh!)  Hal ini demikian kerana, (skema betul ayat) dalam jawapan yang diberikan, takde jawapan salah mahupun betul, yang diorang nak tengok hanya skill terpendam dalam diri anda. so, keluarkanlah kesemuanyaaaa... what you waiting for???


muka macam ni oke sikit, tapi kena senyum tau..

cepat..cepat, nak jawab ni, mane soklannyer???




disebabkan ni 1st time punya experience, terkesima jugaklaa saat diajukan soklan-soklan tu, dan semuanya dijawab secara spontan beb... bayangkanlah, dengan english berterabur macam beras yang jatuh tengah jalan, hihihi.. but i know that i had try my best!!! *mata berkelip2, dengan penuh semangat!
full in english wehh....


Lawak jugaklah sebenarnya bila rewind balik, sebab sehari sebelum tu, jaja lupa banyak benda la, nak-nak dokumen penting. Sampaikan resume yang dah taip pun tak terprint, aduhaiiii... nasib baik, ada kawan tolong ingatkan.
Haaaa!! pemakaian pada hari itu, wajibalghunnahlah sangat-sangat formal. Pastikan kasut anda berkilat sampai bleh buat jadi cermin. Baju Kurung pulak mestilah memiliki corak simple. takyah nak pakai yang liplap-liplap, sampai naik berpinauu mata melihatnya...coverlah kegugupan anda dengan senyuman, seperti yang telah dilakukan oleh jaja.

papepon, yang sudah berlalu biarkan berlalu..let bygones be bygones..(betul tak english ni?)
yang penting kita dah ikhtiar sehabis baik...chayyok!!!!



segak tak? amacam? ada gaya doktor gigi?
heeeeee





*terlepas peluang nak join makan2 dengan kawannn, diorang la ni, pi jalan tarikh sama dgn intebiu..
wawawawawa

Salam SERIBU kali sayang JAJA
           

Monday, April 25, 2011

Aku Suka Orang Kelantan dengan Terengganu!!!

Hana Tajimun?? kalu kak yan singgah sini, maunye kena lepuk satuu
hekhekhek....nak tau tak apa yang dimaksudkan tu?
Klik SINI...untuk tutorial shawl..


Eh Eh Eh....ni ada cite HOT MAMMA MIA tawww....ni haaa...ce bace ce bace...


lepas wa bace entri yang bodoh kepalang ni...wa rase memang sepadan r nama katak tu kat dia...
otak hang dah brubah jadik katak ka weihh?? kemain lagi kau nak kutuk-kutuk kami..
*Haalaaa...jaja orang ganu tau..
terasa r beb...siyes terasa....tacing aa macam ni.. tak baik buat lagu ni..
wa rase brain lu ni dah berkarat, xgheti dah nak pikir yang mana buruk yang mana baik..
cikadakkk!! budak 6 tahun pun leh beza..tapi lu...Grrr....
makan orang kangg!!!!


bila aku scroll ke bawah lagi...geram tahapppppppp!!!

padan muke!! wa dah conteng muka lu..dasar katak bawah tempurung...
meh sini r kalu tak puas ati..duk bising-bising kat fesbuk pekehell??
konfius btol la..laki ke pompuan dia ni... tapi dah nama pun PUTERI..elehh, puteri la sangat..
prasan! blah r beb...agak-agak dia ni Female la kot...tapi mak oihhh...
kekasaran bahasa tu terserlah, macam jantan plak yang tulis...berhemah la sket


Maybe la kan, dia tulis dalam keadaan marah..tapi...tapi...tapi... kami orang di negeri-negeri berkenaan ada hati dan perasaan jugak. so bila lu tulis macam ni, bukan stakat wa je yang terasa, ramai lagi yang kat luar tu, nasib bek wa tak post dalam group TERENGGANU lam fesbuk, kalu tak, dah lame tau fesbuk lu kena block.. memfitnah kami tanpa bukti..


wa kan, nak tau sangat lu ni negeri apa..ye laaa, negeri baikkkk kan.. wa nak tengok gak duk negeri mana tapi sebab lu ni bukan fren wa lam fesbuk dan memang xhingin satu badan pun nk fren dengan lu, so, wa tataw la lu duk mana.. Ade sape-sape tau????

Sume orang ada kelemahan, yang lu pi kawan dengan budak-budak yang bermasalah tu pehal?
so, memang padan r dengan muka lu..perangai sejibik...macam SAMPAH!

wa kalu bab2 negeri ni memang panasss sket...mane taknyer, tempat kita dilahirkan, disekolahkan, dikahwinkan, di semadikan... bleh plak lu men kutuk-kutuk macam tu..

bila scroll bawah, ADE LAGI!!


ngokngekkkk....lu baik sangat la tu? baik sangat la??hahhhh! *sergahhhh...

biar jaja tanya korang sendiri r, jawab jangan tak jawab..
jahat ke orang terengganu dengan kelantan?? jahat ke kami??
sape-sape yang ada kaitan, memang local ke, ada kawan ke, kapel sini ke, SILA JAWAB..

weh weh weh.......apeni? apeni?
kerana nila setitik rosak susu sebelanga, adil ke macam ni?
men lempor tuduhan melulu?? tak patut-tak patut.....
orang yang nak post entry ni, contoh seperti SI KATAK di atas, sila fikir dahulu sebelum menimbulkan kontroversi.......siot betul manusia cenggini...

Choww....


Salam SERIBU kali sayang JAJA
           

May Allah Bless You.. :)

Hai kawan-kawan..ingat jaja lagi tak? (asal bunyik macam budak darjah 1 je?)..


*tukar intro balik.....



Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia..Berdirinya jaja pada hari ini adalah untuk....erkk?? Apa dah jadik dengan aku nihh?? Kenapa? Kenapa? Kenapa?
*kes baru lepas intebiu la ni....mengom kejap...hahaha

Hari ni I will make a special entry for my sister...because she lives too far from us..overseas..
Egypt mari dong! Dont play-play....heeeee
*persetankanlah segala kesalahan grammar kerana jaja menulis tanpa melihat dictionary.. bijak tak??

Happy BIRTHDAY to my SISTER,  Kak Farahhh!!!! Love you! mmuahhhhxx...xoxo..
Nak ucap ape ek??

Di kesempatan ini, kami sekeluarga mengucapkan Selamat Hari Jadi, Semoga anda akan sentiasa cantik dan menawan..Ehhh, merapu lagi..so what? Semoga terus menjadi pelajar terbaik di sana, dan tingkatkan pencapaian anda supaya menjadi MUMTAZ!! (the highest gred there).
Disebabkan kamu itu jauhhhh, so, bila dah balik Mesia..bawak la adiah sedozen..
Kami trime je sume.....Hehehehe...


tudiaaaa!!! yang berkot itam..alaaa..jeleshnyer..nak pergi sane jugakkk!!!
wawawawawa....

0ps....gambar ini di'copy' di fesbuk dia tanpa kebenaran...harap di halalkan..
alaaa..kite kan adik beradikkkk.....hikhikhik..*ketawa dengan slumbernyerr!

Kakak jaja ni nak exam besok, so hope she can do the best!! Chayyy0kk!!!
Selamat Hari Tua!!! keh3....


*sape-sape nak wish kat dia..tulis comment kat sini..
nanti jaja suh dia baca...heeeee

p/s : entri berkualiti akan diterbitkan lain kali....hehehehe.....



Salam SERIBU kali sayang JAJA
           

Friday, April 22, 2011

Marah + Sedih + Trauma = Erkkk??

Aku menulis kali ini dalam keadaaan marahhhhhhh....

Tak guna punya kucing!!!!!
Kencing sesukakati je eh dalam rumah ni...
Dahlaa baunya menusuk kalbu..
Hancinggggg....
Aku bukak tingkap nak suruh angin sepoi-sepoi bahasa yang masuk
Alih-alih tetamu yang tak diundang lak masuk rumah
(kucing tu lahh)

Aku ni, dahlaa memang dah kire Anti-Kucing..Anti ke? benci sket je kot..lantaklahh
Dia buat plak macam nih..
Lagilaa aku naik hanginn satu badannn...

Dugaan la kot...
Sebenarnya dulu aku ni bukan tak sayang kucing..
sayang tu sayang..
tapi dah duduk asrama..
tak sempat nak sayang-menyayangi antara satu sama lain..
Haisyhhhh....
sebab tu la sekarang
aku lagi selesa tak berkepit dengan mana-mana binatang..
hahaha....


***************************************************

Kalau ikutkan, rumah aku ni penuh dengan binatang sekalian
Kucing ada la dalam berbelas-belas ekor jugak
sebab ada yang baru lepas bersalin, so bilangan pun UP jugaklaa
Arnab ada dalam 2 ekor kot...tak sure, sebab Abah aku yang jaga mereka-mereka
Burung liar ada, tapi bukan hak milik sepenuhnya.
yang aku pelik, selalu je diorang bertenggek kat pohon-pohon kat rumah ni...
Ntah apa la istimewanya pokok kat rumah aku..korang tahu??


Tu laa....banyakkk kannn...
aku je yang tak nak kawan dengan diorang...
lalala....
Biar la, nak sombong sikit...
:p

agak-agak umah aku leh jadik Z00 negara tak? hahaha

*******************
Aku sebenarnya bukan saja-saja tak suka haiwan ni..
Adalaa, pengalaman silam..
yang meruntun jiwa..
menitiskan airmata...huhuhu

Long time ago,
aku ada sekor arnab
kaler hitam...comel sangat..
masa ni aku baru brape taon ntah..
tapi muda lagi laa...sweet gitu....hehehe....

Aku sayang sangat-sangat arnab ni
selalu aje bagi makan..
minum pun bagi..
tiap-tiap petang, mesti wajib main-main dengan dia
bila aku tengok dia
aku HEPI sangat..


tapi......


umur dia tak panjang...
Allah sayang dia..

Masa aku balik rumah..
baru lepas blaja kat skolah..
Abah kasik taw
yang......

Dia dah mati....
aku terkejut..

ingatkan abah bergurau
sebab semalam masa aku main-main dengan dia
aku tengok dia sihat walafiat je, siap gurau-gurau agi dengan aku..

aku tanya abah kenapa?
abah jawab, dia mati sebab termakan daun beracun..

*Pak Sedara aku yang semburkan racun rumput semalam


Bila teringatkan balik cerita ni...
Aku dah nekad..
tak nak lagi ada 'relationship' apa-apa dengan mereka..
serik kot...ntahhh...


************************************


ditambah plak aku ter'penyek' kucing baru-baru ni...trauma youuu....
tapi bukan salah aku pun..(tak nak ngaku lagi tu)
kucing tu yang beristirehat atas tayar...
mana tau dia nak ada kat sana....
huwaaaaaaa...........

Arghhhh!!!

Hati aku masih tetttttt.........


Doakan yang terbaik untukku

*kalau dah marah tu..AKU la yang paling sesuai...panggilan JAJA dah lempor masuk semak..... :p


p/s : siyes weh..tak sempat nak blogwalking lagi...muahaha...sab0-sabo..
sape-sape yang belum knal i, sila klik SINI (entry terpanjang lak)





Salam SERIBU kali sayang JAJA
           

Thursday, April 21, 2011

Cinta ini ibarat....K**TUT

Ponn..ponn.....kenderaan ringan nak lalu..(takkan skali2 mengaku diriku berattt...hihihi)

T0day i have a special topic tau....tajuknya ialah...seperti yang di atas..

last night i godek-godek fesbuk..pastu ternampak lak status mamat ni yang agak pelik untuk diterjemahkan..
abstrak betul pandangannya...tak caye, sila baca lagi..

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*


(^_^)




'cinta ini ibarat kentut..dilepaskan terseksa,tidak dilepaskan pon seksa..so lebih baik jangan cinta-cinta..kasihanilah orang sekeliling..jangan biarkan aroma cinta anda menusuk kalbu semua orang...'


Apekahh????? sampai begitu sekali uniknya cinta...takdak yang senonoh sikit ke pak cik 0oii..
ada lagi tau komen-komen kat bawah status tu..

'kalau kentut tu busuk, maknanya awek/pakwe dia comel'
hehhh? kalau macam tu, konfem sume orang comel dalam dunia ni..
termasuk la jaja sekali..*motif utama ayt ini ialah jaja comel...hish, xhabis2 nak prasan

Eh eh eh......copy ayat ni tanpa izin la plak...sori-sori...
TUAN punya ayat, nak copy deh....nah ckelat cadbury satu..heeee...

hambekkk....kan dah xleh bernafas..


tapi betul la kan...cinta tu ibarat kentut...ehhh..bukan-bukan..cinta tu sesuatu yang abstrak..
ikut korang la nak umpakan cinta tu macam mana skalipun..
contohnya :


 Cintaku seperti kek lapis..walaupun dugaan bertingkat-tingkat tapi tetap utuh
Cintaku ibarat donut big apple...hari-hari jumpa tetap tak bosan...
Cintaku bagaikan sepasang kasut Vincci....bersama-sama sepanjang masa..

erkkk.....
(+_+)


dah...dah...dah.....hentikan perumpamaan ini....muahaha....

bercakap soal cinta ni, dah ramai rakan-rakan bloggers nak kawen...
*ni buat rasa nak menggatal je..hahaha...takde2, gurauan semata-mata

pape pun...kepada yang tengah menunggu masa nak disatukan tu, Selamat Berbahagia..
buat kenduri ajak jaja sekali tau..(nak makan free!)
*eh bloggers2 yang nak kawen ni folo aku ke tak? hahaha..


gambar ni plak jadi pilihan...sepadan betol!! awww...



Salam SERIBU kali sayang JAJA
           

Wednesday, April 20, 2011

Contest Blog Saya SMART!

contest7
tapi kenapa gambar di atas ni macam AYU jeh..hihihi






saya smart?? tapi i bukan lelaki youuuu......
oke, kan SMART tu ada banyak makna.....Bijak pun smart jugak kan
*kalau tanya budak 6 taun pon diorang taw..heee


Tuan punye contest ni iaitu teeetttt...nak taw, klik sini telah meng'invite' jaja untuk join..
0ps..bukan tuan punye contest..silap2..
malu derrr!!
SINI baru tuan punya contest
so, i join je la....*memandangkan dah follow dia, jadi ambik kesempatan! ehek3..

contest ni tak banyak sangat pun syarat-syarat yang termaktub..
jadi, i pun xtaw nak tulis pasal pe...
*perah-perah otak sat...yarghhh!!


BUKTI JAJA SMART!!

-of kos sebab muka jaja smart..
-suka blogwalking *org bijak je leh buat, korang mampu, kalau mampu bagus r, korang mmg bijak! Hi-5!
-dapat markah exam teetttttt....heeee
-sebab jaja lagi tinggi dari tuan punya blog...*ops, maunya kena sekeh/ganyang nanti
-sebab header lawa *masuk taperware angkat sendirik

contest ni nak apa sebenarnya ek?
confucinisme betul.....grrr....
karang terlajak bagi maklumat karang..bahayaaa...

*terlajak kereta boleh digostan, terlajak menulis parah akibatnya..aik, betul ke idiom jaja ni

perlu ke letak gambar smart-smart? nak letak gambar hubby lahh..



smart tau!! Imran Khan..



ok laa..nak tag lagi 4 orang..

tapi tak paksa..jangan join kalau tak nak..nanti tak dapat pahala...huhuhu



Fatin Liyana (ngade tak?)
Irine Nadia Marcello (lagi perghh)
Hanis Zalikha.. (wiiiiii)

hahaha.....berjiwa besar gedabak sungguh aku nih..
mengade-ngade nak tag orang-orang pop tahapppp.....grrr..
aku tau...tadak sorang dari list-list di atas yang nak join..
ade aku kesah??
lagi besar chance aku nak menang!!

suka..suka...suka...

smart tak? smart tak? muahahaha

dah i takdak kije.....sukahati la...wekkk
:p

Ini Entri mengade....jangan bace!!

bila depa dapat award sebab jadi followers ke :
-100
-200
-300
-400
-500
-600
-700
-blablabla
-1000
-2000
-....................n so on
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*

agak membuatkan i rasa jelesss.....
bukan 'agak' tapi memang..hihihi
sebab belum pernah dapat lagi award cenggitu...
korang la ni punye pasal, kedekut nak bagi..
huh...
*emo kejap, takpasal2 korang kena hentam.....



chill-chill.....melawak je laa...
:p
hari ni saya nak ucapkan terima kasih kat Cik Izyan Masri sebab sudi gak jenguk sini..
setahu jaja la kan, followers dia memang bersepahhh..
pergi kat Nogori sombilan ada,
Ganu kite ada,
Ki il (KL) ada,
London ada,
Brisbane ada,
India ada..
*oke, dah mengarut..hik3

In conclusion, DIA MEMANG RAJIN
(jom tepuk tangan ramai-ramai)

*****************************************

kembali pada tajuk di atas...



kesimpulannya (aik, tadi da conclusion, sukahati jek)

JAJA NAK JUGAK AWARD!!

bak la sini satu......
wuwuwuwu...

(nangis tersedu-sedu, bahu terhincut-hincut, hingus meleleh)



comelnyer nyahhhh...
jaja namakan kucing ni si bulat...
tapi curik gambar kat Mr. Google je..
hehehehe


p/s: korang jangan marah ek..
:)




Tuesday, April 19, 2011

jauhkan aura pengkid itu!

Sila jangan terharu sebab jaja kembali membuat post eh......hihihi...

Lame jugakla i tak online kes modem mengom rosak...nak ternangis pun ada..
yelaa,niat nak jumpa para bloggers sekalian kan dah terbantut..jumpa laa sangat.... :p
kepada Blog-blog yang selalu jaja komen, mesti pelik kenapa dah sepi je kan..
rilek la derrr.......i'm back! *cesss.....prasan bagus..

kalau korang pergi mane-mane, mesti ada jugaknyer terserempak dengan KAUM ini kan?
tengok dari hujung kuku kaki sehinggalah ke seuntas rambut yang terakhir..
Hensem wehh....dengan lagak macho, muka kacak..rambut terpacak gaya landak..
mesti terpikat punye..*golongan pompuan la


tapi kannn.....bile korang dekatkan diri dengan mereka-mereka ni..
mesti korang akan terbeliak bijik mata...konfemmmm!
sebab....alahaiiii..suaraaa....lembut, ayu...
kalah hantu mak limah tau...
rupa-rupanya...mereka ini ialah golongan PENGKID...
bukan niat nak kutuk..takkk..cuma nak mereka ni sedar...


gambar dari Mr.GOOGLE
(girl ini tak bersalah)

Eeii....seram betol kalau jumpa 'mamat-mamat' cenggini...
geli pun ada...
tak patut betul la diorang buat camtu..dah takdir awak tu pompuan, redha je la dengan hati terbuka..
ni tak, dengan baju beggy skali, bergaya mengalahkan orang lelaki...
what???? malu kaum hawa tauuuu....
huhuhu....
dah-dah la tu dalam dunia fantasi, meh balik, berpijak kat bumi yang nyata..
ok?? great!!


Ubah topik lak...ni, nak tunjuk video time Drama BI aritu...nak tengok tak??

korang tekan kat SINI la kalau nak tengok, jaja malu nak post lam blog sendiri..hehehe
*watak JENNY itu ialah jaja, sori kalau boshannn..xpaksa tengok pomm.. :p

Semalam, jaja pergi PENNY PANG...buat spek baruuu...
eksaiteddd!!

Akhirnya, spek ini menjadi pilihanku!!
daripada berbingkai separuh kepada penuh....babai spek lame..



gambar segera....hak3

p/s : arini ialah 19 April...hari yang special........ peaceeee

Sunday, April 17, 2011

Simptom PENGSAN!! (ada kaitan ke?)

Assalamualaikum dan salam 1 Malaysia...
Bila dah bangun dari tidur, terus kena HEADACHE!!!
Adehhh....sakit wooo......
Jaja tengah jem krem ni, nak pikir pasal interview nanti..
preparation pun tunggang langgang lagi...
isu semasa pun belum cari..
sijil-sijil belum susun....
dress belum pilih...
kasut belum kasik shiny...
0makkk!! banyaknya yang BELUM!!


kan dah pengsan...


Kawan-kawan...nak mintak tolong....tolong kasik idea pasal isu semasa wehh..
*al-maklumlah, i tinggal kat zaman batu....xtau perkembangan.. lalala...
(pity on me)
please....please...please.....
bak sini idea tu, nak guna ni....
(ugut dengan penuh kesopanan..)


Baiklah...kena pi cari cepat-cepat ni...
out dulu....

LATEST NEWS!!!! TUNGGU AKU!!!
(mengejar sambil berlari-lari kaki ayam)


*jaja kalau bab belek-belek suratkobar ni beres je..tapi...kalau nak baca one by one...
maunya pengsan terussss........ :)

Saturday, April 16, 2011

Eh..Eh..Eh..blog saya takdak header rupanya..

Setelah menjelajah blog-blog yang kemain comel tu...
*halaaa....blog korang sume

jaja pun rasa ada sumthing missing.....apakah itu????


lama duk fikir-fikir akhirnya.....baru terperasan yang blog jaja takdak header rupanya....
hekhekhek....lawak la pulak rasa....

setelah berhempas pulas, perit jerih yang terpaksa dilalui....akhirnya....header itu pun siap..
*header kan nama dia? kan kan kan?


Phewww....peluh melelehhhh..*oke, ini tipu

Kawan-kawan.......satu soklan je nak tanya...
shomel tak? bukan jaja, .....header tuuuu.....
*cehhh, bukan pop sangat pun, ngade-ngade lak nak tanya...oke fine...

sila scroll ke atas untuk tengok lama-lama......ngee~

:p

p/s : guna picnik je pun....xde adobe photoshopppp.....

Friday, April 15, 2011

JOM JOIN BLOGLIST AYNIE

♥ ♪ ♫ ♩ ♬ ♥
okeh laa.....jaja pun tak taw still leh join lagi ke tak..
due date dia 15 /4....hari ni laa...
huhuhu..

jaja nak join sebab....
jaja suka bila ad orang komen blog nih..ada pengomen setia lagi la beshhh...
terharewwwwwwwww..

PEACE..

:p

Followers ku...anda sume di tag! hak3

*korang2 yang dah join sblm ni, asal tak inform... majuk2..

Jom baca! penting ni tau tak!!

pagi-pagi lagi kau dah buat aku naik angin..
ni rasa macam nak makan orang..grrr....
kau ni kan, dulu masa pinjam duit bukan main..
merayu...memujuk....dan segala-gala lagi lahh..
tapi bila dah time nak bayar, aku call kau tak jawab..
aku mesej kau buat derk je...ni buat aku rasa cam nak jadik MONSTER!!
kalau kau jadi OTROMEN pun ada aku kesah...
bak balik duit aku weiii....bak balik mangkuk berayunnnn.


Gerammmmm!!!


kalau korang kan...korang geram tak?
ada rasa nak bunuh dia tak?
ada rasa nak cekik si bakhil ni tak?

dahlaa....takmau dah pikir.. sebab ni problem boifren kawan lelaki jaja...
kesian kat dia...huhuhu.....

************************************

Baiklah.....hari ini jaja nak share satu ilmu agama yang sangat penting ye tuan puan...
*ada gaya ustazah tak?hihihi......

Hari tu, hari pe ntah...jaja bukak Astro Oasis...0o..SEMBANG DATO' MASHYTAH rupanya..
ada la beberapa orang panel yang duk bincang pasal Adakah Muzik itu HARAM??
tapi isu yang paling penting ialah, Bolehkah kita bermain alat muzik?


aiyakk...gambar sape lak i kebas nih..hehe..
awak, pinjam pic eh..heee
*tuan punya pic ialah kwn jaja, hrp maklum



Jawapannya:
Sebenarnya, dalam Al-Qur'an mahupun Hadis, tiada satu pun yang menyebut tentang certain-certain alat-alat muzik yang diharamkan untuk dimainkan.. Cuma ada beberapa pandangan ulamak yang mengharamkannya atas faktor kelalaian. Yelah, bila dah mula main ni, kadang-kadang memang lupa dunia.. Kadang kadang masa solat pun duk terbayang-bayang melodi lagu, not-not gitar yang dihafal, lirik lagu.. Betul ni jaja cakap, tak tipu..
Oleh itu, kalau nak berhibur pun ada batas okeh.. Pilih la muzik yang tak melalaikan..
Yang boleh ingatkan kita pada Yang Maha Esa.. *macam lagu Maher Zain tu
Jangan kerana muzik, hidup kita binasa.. Astaghfirullah..

Memilihlah secara bijak..anda mampu mengubahnya... *winkkk~

Ayat sehabis skema dah ni. Sometimes kita kena jugak serious kan.. nak-nak bab Agama ni..
bukan bleh buat main..

Semoga apa yang diperoleh hari ini ialah ilmu yang diberkati oleh-Nya..
Insya Allah...maaf kalau ada salah silap.. Jaja hanya manusia biasa..

sape rase jaja COOL? hehehe

salam seribu kali sayang....

p/s : rasa cam nak delete je lagu dalam blog..sape setuju???

update : dah dapat interview MARA!! Alhamdulillah..semoga dapat buat yang terbaik..

Thursday, April 14, 2011

BEN ASHAARI GEGAR LAGI!!

image
sape-sape nak join, klik sini





nak join gak!!!

btw, nak gtaw gak kat sume followers jaja...sori sangat-sangat..tak sempat nk blogwalking lorhh...
nanti jaja tebus balik okeh..
lagipun tangan ni dah gatal nak komen-komen kat post korang..
yeeehaaaa!!!!

sayang sume!!
*make sure korang kena sayang jaja gaks...heeee (ugut nih)
kih3....

Wednesday, April 13, 2011

Siyes, aku tak cantekk....wuwuwu...

Yes! Pagiku dimulakan dengan sarapan da bomb bernama LApPy!! hak3...
Adehh....tak jumpa plak dah spek taruk kat mane...
nak pergi cari jap...
mata jaja ni dah la rabun...
hishh....kacau betul derr..


*************************************************

Dah jumpa!!!!
0keh....clean and clear...baru best i nak ngadap lappy..heeeee...
Semalam ad sorang follower jaja tanya.... "nama sebenar JENNY ape??"
nama jaja dah macam omputeh je kan? kan? kan?
sebenarnya cenggini,
Nama saya ialah Nurul Jannah....
Jenny tu nickname kat kelas bi...jaja pun kompius asal diorang panggil jenny..
maybe sebab effcet character dalam lakonan , name watak jaja JENNY oke?
(Jaja pernah blakon dlm drama bi tawww...takcaye, klik SINI)

tapi nama dalam berblog ni saje je nak guna jaja, dalam dunia realiti tadak orang panggil pun..hehe
*sentappp lorh

Kawan-kawan jaja sume suka panggil i JANNAH....ngee~
jom sebut ramai-ramai...
JANNAH.....JANNAH......JANNAH.....
cett, ko ingat ko popular sangat ke...huh..
(oke, aku sedar siapa aku..wuwuwu)

baiklah..berbalik pada tajuk di atas...
ni haaa......

korang rase same tak muka diorang ?
tu spupu jaja....
tapi bila tengok skali lalu, same plak ek macam artis korea..
muahahaha.....
MOON GEUN YOUNG...(dah btol kot eja nama dye)
**********************

Hmm..memang betul..
jaja tak cantekk..siyess ni!!...
tapi...





comel!!

hak3...
sape-sape rase nak muntah, sila ke sinki sekarang..
kih3...

dahla..taknak merapu lagi dah....
CinCHOW.....

salam seribu kali sayang........


p/s : tulis entri panjang-panjang tu best kan..hak3

Tuesday, April 12, 2011

Straw........beriiiii!!!

bangun pagi gosok gigi gunalah kodomo lion..
gigi putih sihat dan kuat..
saya suka kodomo lion..yeahhhh...
lalala.....


best tak jaja nyanyi pagi2 buta camnih...
konfem sume da bangun terpacak sebab taktahan merdu sangat kan? baik anggukk, cepattt!
hahaha......

hmm..tak taw laa kenapa rase rajin semacam je nak update..
korang mesti dah bosan kan sebab asyik muka blog i je yang kluar kat dashboard...
muahahaha......
rileks r brader......baca je...kalu taknak sudah..wekkk
*adakah itu sopan?ehek3

Haa! dah lame jaja peram citer sal STRAWBERRY nih, actually bukan la nak citer sangat, nak upload pic mereka-mereka je sebab dah memenuhkan memory camera i..huuuuu....

Pic pertama!!


pic kedua!



pic ketiga!


STRAWBERI BERSALUT COKLAT! YUMMY......

untuk makluman sume, jaja tak ambik sebarang tempahan eh..
ingat jaja bibik kamu ke...oh, tidak-tidak..tidak sama sekali dong..
kalau nak, pergi buat sendiri eh...hahaha...
*padahal yang ni bukan aku yang buat, adik2ku yang take part, aku tak pun..heeee

sodap gilo eh strawberi tu....sompe makan tok benti-benti..
(syes, tak taw ni bhsa ape..)
sebab pic ni nampak sedap dipandang, jaja pun buat r jadi default kat fesbuk..
ngeh3...

sape-sape rasa nak buat jugak, taip kat Google Search, resipi pulut kuning...ehhh..
sori-sori..distracted jap...
Resipi Strawberi Coklat...takpun klik aje sini
kalau tak bleh cari gak, lempor aje laptop tu..kite bakor..kite bakor...bhahaahaa..
*0ps...terlebih sudahh....

Yuhuu..saya join blog review oleh SCHA ARYANA

nak taw tak apetu...haaa....
kasik surprise siket..hek3..

ni dia!!

umo je kecik..tp followers besarrrrrr gedabak....hak3..
jeles-jeles..haih, pe la jadik...aku yang tua bangka ni pun sikit je pengikut2..
(T-T)

baiklah..sila review blog i....
chaiyokk!!

p/s: sape2 nak join, klik SINI

Monday, April 11, 2011

Tetibe rase nak update!! keh3

comelkan gigi minaci ni??
jeles-jeles

Baca leklok pe yang jaja nak tulis nih...

SATU....


DUA....


TIGA....


GO!!!


beh ngak..tadi makang tong yang...dahlaa skali ngen milo aiss..perghh wehh..
mase makang tu, dok ingat doh kat orang laing...
melantak sorang-sorang je...baru jimak lauk..hahaha..
kenyang giler..tobak arh..
lepah makang, teruh gi lepak-lepak...
nok bia perut stabil lu..
huahuahua..
hok bace ning pahang dok beno?
ke pening-pening lalat...wakeke....

ni ayat sebenar....

best sangat..tadi makan tom yam...dah laa sekali dengan milo ais..perghh wehh..
masa makan tu, tak ingat dah kat orang lain...
melantak sorang-sorang je..baru jimat lauk..hahaha..
kenyang giler..tobat arh(x tipu)
lepas makan, terus pergi lepak-lepak,,
nak bagi perut stabil dulu..
hop baca ni faham tak sebenarnya?
ke pening-pening lalat...wakeke...

*****************************************************

haa!
cu teka..cu teka...
tu bahasa negeri pe?
kalu betul nak bagi adiah ni..
sposen cukup tak?
*sambil kelip-kelip mata dengan pantas..

ngeee~

0h ye..
sekarang tengah gerammmm dengan adik sebab bukak canel kartun..
haisyhh....
mane la sesuai dengan umo i yang dewasa nih..
hak3...
ehh..nak taw tak...
semenjak dua menjak ni..
jaja lebih banyak bermonolog dengan diri sendiri..
*monolog lam hati r, bkn ckp kuat2, sorg2

ishhh...cam tak logik je..
tapi betul laa..
duk bz sgt fikir sal blog ekpom...
sampaikan terbawak-bawak ke dalam monolog hatiku..
yeehhaaaa...

one more thing...hee
jaja geram gak dengan cik JERRY ni (name manja tuk jerawat)
tak habis-habis nak terjah muka i..
huh..
benciiii.....
*smpai takde mood nak snap pic sndiri wpun slalu buat slame nih



p/s: to new followers, jaja bese update 2hari sekali..tp kalu terlebih rajin...terbanyak jugak yang post..haha

*pasni nak cter sal strawberi......lupe lagi....heeee