Sunday, June 12, 2011

Bertudung Vs Freehair


Assalamualaikum semua...





Tak bermakna kalau kita kenal nama seseorang tu kita kenal sepenuhnya diri dia. Jangan sesekali anda JUDGE A BOOK BY ITS COVER. Its rude ok!



Jangan duk kepoh-kepoh gosip pasal orang lain. Karang terkena batang hidung sendiri baru tau. Siapa yang merana? Korang jugak kan, haaa!





Contohnya, mentang-mentang la sorang kawan baru kau ni freehair, kau mengata dia macam-macam.
"Eh, budak tu bukan ke anak dato'/ orang kaya ek? Takkan beli tudung sehelai pun tak mampu?"




Hamboihh, sedapnya bergosip nohh. Korang tau tak,terasa hati dia tau kalau terdengar mulut pedas korang tu! Apa salahnya kalau tegur dia, nasihat sikit-sikit, mana tau tetiba dia dapat hidayah. Ntah-ntah, nanti tudung yang dia pakai lagi labuh dari yang minah potpet tu pakai. Tiada yang mustahil, HIDAYAH kan milik Allah. =)





Contoh lain, bila korang ternampak sorang perempuan bertudung pakai pakaian yang menjolok mata. Dah sah-sah mengutuk kan. Kemonlah wei, buat apa menambah dosa. Kalau mampu tegurlah dia, kalau tak, nasihat diri sendiri je supaya dijauhkan daripada membuat perkara yang sama. Atas dia lah nak terima nasihat kita ke tak. Bak kata omputeh, THE CHOICE IS YOURS!





Apa lagi ek,

Haa!!!

Bila orang bertudung berkawan dengan orang yang freehair, macam-macam yang korang fikirkan dalam kepala otak.



"Eh, minah bertudung ni dah ketandusan kawan ke sampaikan yang freehair pun dia make friends?"
Hmm, berkawan biarlah beribu mak limah oiiii. Tak salah nak berkawan dengan orang yang macam tu. Tapi pastikan diri anda tidak terpengaruh dengan dia. Kalau anda yang pengaruhi dia tu boleh je!
Lagi hebat!






Sebenarnya kan, ada cara nak mengajak orang freehair ni bertudung. Contoh ayat :



-awak ni memang dah ada natural beauty , tapi kalau pakai tudung konfem lagi cunlah!
(tipu sunat boleh tak? hehehe)








-awak pernah tak fikirkan azab di akhirat nanti kalau kita tak menutup aurat/bertudung?
(ni untuk kawan yang dah rapat boleh lah guna)






-Tak nak try bertudung ke? Orang bertudung tak dianggap kolot lagi dah sebab sekarang ni ramai designer yang reka tudung yang up-to-date tau.
(setahu aku, orang bertudung tak pernah terasa kolot pun..cool je sebab tu dah memang kewajipan kita)




-dan blablabla lagi lah. Dah malas nak hurai..sebab nanti jadi merapu je lebih..hee~





Tapiii..jangan lupa..biarlah menutup aurat itu kerana Allah. Bukan kerana mahu nampak bergaya ataupun sekadar syarat untuk menutup kepala..


:D

p/s : kenapa wanita suka sangat potpetpotpet/mengumpat?

notaharini : hormatilah yang tua, sayangilah yang tua, beradablah dengan semua =D


Salam SERIBU kali sayang ~ JAJA
           

8 comments:

Nurul Ezra said...

Nice entry.. totally agreed! manusia boleh berubah keaarah kebaikan. Tak salah. so why kepoh? sis pun nak permenant kai tudung one day not for follow fashion semata2. Nawaitu kene betul.

Syamimi Razali said...

eh, kadang2 orang cakap kawan2 mencerminkan peribadi kite?

err errrrr.. urm. cmne erk ?

ArulchelseA said...

bleh jugak la tu..tp tgok keadaan jugak..nnt terasa plk..

debudebukehidupan said...

w000hooo~~ bgus dikk.... tula, kdg2 manusia slalu rase dri tu baek sgt nk compared ngn org laen..slalu nmpk sala org laen j.. padahal dri sndri pun lintng pukang...-muhasabah diri- uhmm *ada kaitan ke ape yg sy ckp nie?*

Misz Jenny said...

Kak Nurul :

a'ah, betol2..

tapi mulut org kan, susah nk ttup

Misz Jenny said...

Syamimi :

sebab tu la jgn tpgaruh, nk bkawan boleh tapi pastikan ada batas2..

oke?

Misz Jenny said...

Arulchelsea:

hmm, nnti tak pasal2 bgaduh plak kan

Misz Jenny said...

debudebukehidupan:

ye kakkk!!

diri sndiri yg lintang pukang, mmg slalu je tak terprasan kan..


huhuhuhu