Wednesday, December 21, 2011

M.A.L.A.S dan anda akan menyesal.


Assalamualaikum,

aku menulis entri ini di kala kemalasan melanda diri. Aku jeles tengok rakan-rakan lain sibuk stadi, sampaikan ada yang kata stadi 24jam sehari, 7 hari seminggu. Korang memang bakal doktor yang hebat! Tabikkkk.



Kadang-kadang aku ada berfikir, aku datang sini dengan niat untuk belajar kerana Allah. Untuk menjadi doktor, membantu orang ramai kerana Allah. Takkanlah aku mahu tersungkur di tengah jalan sebelum masanya. Tidak! Aku tak nak. Jika orang lain berjaya, apa kurangnya aku. Aku pun boleh, Insya Allah.









Bila aku rasa malas sangat-sangat. Aku suka pasang lagu ni..





Aku suka semua lirik dia especially..


"Sometimes its just get to much, I feel like that I've lost touch"


"I know the road is long, make me strong"




Kalau aku rasa malas, aku suka update blog, sebab ni salah satu cara untuk memotivasikan diri. Macam aku bercakap/ monolog sorang-sorang dalam hati. hahahaha.....








Jom, nak kongsi ayat Quran yang boleh dijadikan panduan bila malas atau sebagainya






Surah ke-7(Al-A'raf), ayat 201

"Sesungguhnya orang-orang yang bertakwa apabila mereka dibayangi-bayangi fikiran jahat (berbuat dosa) dari Syaitan, mereka pun segera ingat kepada Allah, maka ketika itu juga mereka melihat (kesalahan-kesalahannya"






So, kawan-kawan..kalau ada rasa malas nak stadi, muhasabah diri balik.Betulkan niat kita. Ingat apa tujuan kita belajar, bukan sekadar untuk exam tapi untuk bekalan di dunia dan di akhirat. Ilmu Allah itu kan luas.



how about you?



Semoga hari korang indah @ have a nice day...




Salam SERIBU kali sayang ~ JAJA
           

5 comments:

Anonymous said...

ganbatte~ingat harapan kamu n mak ayah~^^

Syamimi Razali said...

chaiyyok mek !!


kena jadik doc jugaak. amin :)

Anonymous said...

jannnnah!realy get inspired with dis song babe!MY LORD..show me right from wrong..give me light make me strong..AMIN..be tough doctor to be!

neney :)

Misz Jenny said...

@Cik Anon :

Ganbatte kudasai! hahaha




@Mimi:

baikkk! Chaiyyok utk akuu




@neney:
sharing is caring!

Insya Allah, tough.

faridFirdaus said...

jgn malas2..!! doctor xbleh malas ye..:)